Wednesday, August 13, 2008

Beadwork by glamstarz - Fotopages.com

beadwork by glamstarz - Fotopages.com



Saya suka sangat design ni! Takpi belum cuba lagi. Mesti cuba jugak satu hari. Rasenye the challenge is to get the balance between the pattern yang sarat ni dengan the overall look of the dress. Glamstarz choice of color and type of beads for this design is excellent. But I must say the finished dress is not as outstanding. I better be careful when I'm laying out the design on my dress. Good job Glamstarz. Bagilah tips sikit untuk pattern ni.

3 comments:

glamstarz said...

hi..gembira sangat n berbangga sangat bila ada yang berminat n jatuh cinta dengan i punya masterpiece ni..

actually the main point utk buat design ni sabar.mula2 kita mesti ada idea nak wat macam mana basicnya (bunga,mutiara,kumpulan manik dll)..n then macam mana nak memeriahkannya.pilihan manik, labuci n mutiara.macam mana nak susun semua tu pun kena pk kan.tapi yang paling penting warna2yang digunakan. i guna 3 warna saja iaitu pink,putih n hijau pelbagai ton warna.lebih baik kalau baju tu plain atau tak banyak bunga atau bunga2 jauh dari area leher n hujung tangan. i ambik tempoh agak lama nak buat design ni lebih kurang sebulan setengah.

Norazihan said...

yeah.. tks glamstarz for the tips. I agree pattern bunga2 macem ni works best on plain fabric.

The other way round is backgroundkan bunga tu dengan manik tabur. Se lagi, bunga sequin tu kene besar. Kalau nak buat yang kecik, color kena contrast.

tks again glamstarz. I appreciate experienced beaders like yourself to visit my blogs and signing it off.

May Allah bless you and all of us. Amin.

glamstarz said...

o ye..lagi satu nak tambah jugak lagi tipsnya, "jangan lokek". i means jangan lokek utk keluarkan modal lebih..design macam ni melibatkan banyak n pelbagai jenis manik, labici, pearl. modal pun jadi lebih bila kita guna barang2 yang berkualiti tinggi(kadang2 customer tak faham kena explain pulak)